27.04.2024

Вестник „Труд“: Два апарата за бебета от „Жълти стотинки“

Вестник „Труд“: Два апарата за бебета от „Жълти стотинки“

Два нови и много важни апарата вече са част от апаратурата за диагностика и лечение на Неонатологичното отделение на МБАЛ-Шумен, благодарение на националната кампания „Жълти стотинки“. Повече от 30 000 лв. са събрани от цялата страна, стотинка по стотинка.
В първите дни на септември в отделението пристигнал нов ехограф с възможност за трансфонтанелна и абдоминална ехография. Наличният бил морално остарял. „Много е хубав и удобен за работа! Съвсем различен е образът, техниката е с много екстри. Този ехограф изключително много улеснява диагностиката, тъй като често се налага консултиране с детски кардиолог за откриване на вродени сърдечни малформации или други аномалии. Трансфонтанелната диагностика също е много важна. Много съм благодарна“, казва началникът на отделението д-р Лиляна Куздова. В деня, когато го получили, с него били прегледани всичките 17 малки пациенти и за радост се оказали здрави.
През август, пак от кампанията, шуменската неонатология се сдобила и с видеоларингоскоп.
Следващото, от което имат най-голяма нужда, е апарат за кръвно-газов анализ, който дава възможност за максимално щадящо изследване на бебетата, чрез микроинвазивни техники.
Кампанията продължава до края на годината. От стартирането си през 2008 г., ентусиасти от страната са събрали над 500 000 лв. и са подпомогнали 18 здравни заведения.

Back to Top